Arjantin’de kırmızı et krizi: Halk çareyi domuz etinde buldu!

Dünya genelinde sığır etinin kalitesiyle bilinen ve ithalatında dünyanın birinci 5 ülkesi ortasında yer alan Arjantin’de halk kırmızı et krizi yaşıyor.

Enflasyon ve ekonomik krizle karşı karşıya kalan ızgara tutkunu Arjantinliler, 2024 yılında kırmızı ete ulaşamadı. Kişi başına düşen sığır eti tüketimi, ülke tarihinin en düşük düzeyine indi.

Halkın büyük bir kısmı domuz ve tavuk etiyle protein muhtaçlığını karşılamaya çalışırken daha yoksul olanlarsa onları dahi alamıyor.

110 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİ

Devlet Başkanı Javier Milei’nin uyguladığı ekonomik şok terapisi market bütçelerini daha da sıkılaştırdı ve 2024’te sığır eti tüketimi 110 yıllık datalarda kişi başına en düşük düzeyine geriledi.

2024’te kişi başı 47 kilogram sığır eti tüketen Güney Amerika ülkesi hâlâ bu mevzuda dünya birincisi.

Ancak ülkenin geçmişinde 71 kiloyu aşan bir ortalama var. Bu, sağlam bir düşüş manasına geliyor.

TAZE DOMUZ ETİNE TALEP YÜKSEK

Daha ucuz ve sağlıklı bir alternatif arayışındaki ülkeler tavuk etine yöneliyor. Arjantin’deyse sucuğa benzeyen “chorizo” üzere işlenmiş domuz eserleri ve tavuğa yönelik ilgide değerli bir artış yok. Talep, taze domuz etine kaymış durumda.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir